sobota 7. května 2011

Nora (Herik Ibsen)



Postavy
Nora Helmeerová
Torvald Helmeer
pan Krokstad
Kristina Lindová
doktor Rank
Helmeerovic děti


Místo a čas
Norsko na přelomu 19. a 20. století.

Fabule
Protože je to na wiki tak dobře napsané, přebírám. (Tedy odtud.)

Panenka nebo loutka je také docela přesný popis Nory Helmerové, jaká je na začátku hry. Je to poněkud naivní žena, oddaná svému muži Torvaldovi, který si se svou panenkou rád hraje a rád ji vychovává. Tímhle způsobem jejich manželství funguje již léta. Děj hry se začne odvíjet v době, kdy je Torvald povýšen na místo ředitele banky. Při svém nástupu na tuto pozici se chce uchýlit k několika personálním změnám. Jedna z nich je také vyhození jistého Krogstada pro jeho prohřešky z minulosti s falšováním podpisů. Helmer tvrdí, že s někým morálně tak pokleslým nemůže déle pracovat. Právě od Krogstada si Nora před lety půjčila peníze, aby na smrt nemocnému manželovi mohla zaplatit ozdravný pobyt v Itálii. Udělala to tajně a svému muži řekla, že peníze získala od svého otce, který v té době zemřel. Po návratu z Itálie začala Nora vykonávat různé ruční práce a odkládat část z peněz, které dostávala od Torvalda. Dluh je již skoro splacen. Ukáže se ale, že Nora zfalšovala podpis svého otce jako ručitele, a že tedy spáchala podvod. Toho hodlá Krogstad využít a počne Noře vyhrožovat, že pokud manžela nepřesvědčí, aby Krogstada nechal dál pracovat v bance, celou věc zveřejní.
Do města se po letech vrací Kristina Lindová, dávná Nořina přítelkyně a, jak se ukáže později, stará Krogstadova známost. Přichází za Norou, aby jejím prostřednictvím získala místo u Torvalda Helmera v bance. Ten hodlá Lindové vyhovět. Nora se Lindové svěří se svým problémem a ta se jí rozhodne pomoci. Prozradí Krogstadovi, že ho stále miluje a chce se k němu vrátit. Krogstad pod vlivem znovunalezené lásky pookřeje a rozhodne se Noře úpis vydat.
Nora si však chce potvrdit své přesvědčení, že její muž by se za ni byl ochoten obětovat a vzít vinu na sebe. Rozhodne se proto Torvaldovi stejně vše vyjevit. Její muž se však zachová opačně. Řekne Noře, že spolu sice budou naoko žít, ale ona již nesmí vychovávat jejich děti. Jakmile se však dozví, že jeho jméno nebude očerněno, okamžitě jí odpustí a chce vše vrátit do starých kolejí. Nora však již prohlédla a pochopila, že již nemůže s Torvaldem dále žít v jedné domácnosti a odchází od něj i od dětí pryč.
Další postava, která se vyskytuje ve hře a kterou je nutno zmínit je doktor Rank. Je to starý rodinný přítel, který za Helmerovými dochází téměř každý den. Pravý důvod jeho častých návštěv spočívá v jeho tajné lásce k Noře. Svůj cit jí však vyjeví až těsně před tím, než se nadobro stáhne do ústraní, aby tam v klidu zemřel. Doktor Rank má totiž syfilis, kterou zdědil po svém zhýralém otci. On sám je pravý opak svého otce, do společnosti příliš nechodí a divokým večírkům neholduje vůbec. Nicméně zákeřná nemoc na jeho bedrech spočívá již od kolébky jako dědičný hřích. Zatímco ostatní postavy ve hře o cti dokážou pouze mluvit a poučovat, doktor Rank opravdu je čestným a slušným člověkem.

Syžet a kompozice
Tři dějství.

Jazykové a literární prostředky
Název byl v minulosti překládán jako Vánoce, Domov loutek, Nora a Domeček pro panenky. Všechny tyto názvy mají souvislost s hrou samotnou, v originále je název jakousi slovní hříčkou, složeninou, které je blízký nejspíš ten nejnovější překlad - Domeček pro panenky.
Zas je tu problém s definicí jazykového vyjádření; jde prostě o překlad. Obecně; spisovná mluva, hovorové obraty především u nižších vrstev (Krokstad, Nora k dětem). Vše v dialogu, že, dramatické situaci, konfliktu.

Téma a smysl
Je to vskutku reflexe morálky. Téma zodpovědnosti za sebe - a za jiné. Je to možné? Vztahová rovina. Zodpovědnost. Zodpovědnost. Čestnost. V podstatě ukazuje fakt, že chová-li se čestně jeden v celé společnosti, přivodí mu to zkázu (Torvald), musí mít třeba i soucit! Zároveň je tu patrné, že není malých hříchů - člověk má jednat čestně neustále. A pak je tu společenský tlak, který to všechno způsobuje (sociální rozdíly, nedostatek peněz, nedostupnost péče).

Autor a souvislosti
Henrik Ibsen (1828 - 1906), norský dramatik a básník, bývá považován za zakladatele realistického dramatu. Nejdříve píše hry historické, později, vlivem společenského dějí se začne zabývat morálkou a úpadkem tehdejší norské společnosti. Reflektuje v podstatě problém industrializace společnosti a velkých sociálních rozdílů. 
Další hry; Nepřítel lidu, Heda Gablerová, Divoká kachna, Peer Gynt (básnická skladba hraná v Disku!)


Ibsen je milníkem, stejně jako Čechov, jehož je protikladem. Lze říci, že pokud Čechov opomíjí fabuli na úkor psychologie postav, je tomu u Ibsena naopak. Nepředkládá nám ploché postavy, předkládá nám však postavy osekané na dřeň, které vyjadřují jen to nejnutnější pro hru. Ukazuje tu ale obecně platné společenské souvislosti - jsou to prostě dva póly, oba realisitické. 
Z Ibsena později čerpá Brecht.h

Žádné komentáře:

Okomentovat