sobota 7. května 2011

Máj (Karel Hynek Mácha)


Trocha kýče. Že.

Postavy
Hynek - coby poutník Mácha
Vilém - odsouzenec, syn Loupežníka
Jarmila, jeho milá
jeho otce, kterého zabil, aniž věděl, že je to on (paralela k Oidipovi?)

Místo a čas
Lesy a stráně jižních Čech, neurčitý, idealizovaný středověk.

Fabule
Vilém, vůdce loupežníků, zabije svého soka, který se též uchází o Jarmilu. Netuší, že je to jeho otec, který ho jako malého vyhnal z domu. Vilém je odsouzen k smrti, čeká ve vězení, kde vykládá svůj příběh žalářníkovi. Ten jej lituje. Text obsahuje dlouhé pasáže Vilémových litanií, kterými dochází k závěru, že smrt je konečná. Ráno se koná poprava, Vilém doprovází zástup lidí. Modlí se. Jarmila kvůli Vilémovi páchá sebevraždu. Po nějaké době přijde na místo popravy i poutník Hynek (osoba Máchy) a hluboce se jej dotkne. 

Syžet a kompozice
4 zpěvy a 2 intermezza.

Jazykové a literární prostředky
Jazyk je velmi básnický, ve své době spisovný, nyní archaický. Poměrně dost přímé řeči a dialogu, ale i popisné pasáže a vnitřní monology, litanie. Báseň je psána v jambu, obsahuje mnoho básnických figur.
metafory - bledá tvář luny
oxymoróny - ztrhané strůny zvuk, zbortěné harfy tón
Epiteton - Hynku, Viléme, Jarmilo!
kontrasty - světlo/ tma, teplo/ chlad
metonymie - přenos charakteristiky na základě podobnosti
gradace - blíže a blíže
kakofonie a eufonie - podle místa, ve vězení kakofonie
onomatopia - zvukomalebnost, řinčící řetězy
archaismy

Téma a smysl
Důležitá je velká romantičnost a rozervanost. Společnost Mácha ukazuje jako stroj, který drtí inividualitu, Vilém se totiž cítí nevinný - nechtěl být otcovrahem. Ukazuje obrovskou subjektivitu lidského konání, vůbec ale nereflektuje zodpovědnost!
Obecně se to často interpretuje jako oslava přírody (kolem Bezdězu, severovýchodní Čechy) a lásky (k Jarmile). To je ale částečná dezinterpretace způsobena Máchovým vpiskem, kterým se bránil proti cenzuře. Mnohem víc je to právě o té romantické představě mě a nikoho než mě. Kvůli vězeňským litaniím byl nařčen z nihilismu (není se co divit).
Jde tu taky o osudovost, které se rozervaný jedinec snaží vzepřít a kterou může snad i popřít, ale ne zbavit se jejích následků. 

Autor a souvislosti
Karel Hynek Mácha (1810-1836) byl především básník, ale i prozaik, zakladatel moderní české poezie. Zemřel na choleru, těsně před sňatkem. 
Z díla: Cikáni a Máj
Máj je vrcholné dílo českého romantismu - 1. polovina 19. století (1838). Na Máchu poté navázali tzv. Májovci kolem almanachu Máj.
V roce 2008 natočil F. A. Brabec filmovou adaptaci.

(Fotka odsud.)

Žádné komentáře:

Okomentovat