sobota 7. května 2011

1984 (George Orwell)


Válka je mír.
Svoboda je otroctví.
Nevědomost je síla.

Postavy
Winston Smith
Julie, jeho milenka
O`Brien
Goldstein



Místo a čas
Fiktivní čas, fiktivní Londýn v Oceanii. Odehrává se během jednoho roku.

Fabule
Winston Smith pracuje na Ministerstvu pravdy, upravuje staré noviny, přepisuje historii. Žije sám, je jedním z těch, kteří jsou vyvolení, aby žili "lépe". Postupně začíná uvažovat o své minulosti, matce a sestře, začne si psát deník a chodit do okrajových částí Londýna. Objevuje svoji individualitu. Setkává se s Julií a bezhlavě, pudově se od ní zamiluje. Začnou se scházet, nejdříve v lese, později ve starém pokoji okrajového Londýna. I tento pokoj je ale střežen, což milenci neví. Winston se potkává v práci s přítelem, který mu nabízí zapojení do odboje. On je - i s Julií - přijme. Dostanou knihu, kterou (údajně) napsal hlavní odpůrce režimu Goldsteina.
Brzy jsou ale ve svém pokojíku zatčeni, odvlečeni na Ministerstvo lásky a tam mučeni a vyslýcháni. Jde o převýchovu. Ve chvíli absolutního pokoření, vymytí mozku, přestane Winston milovat Julii (krysy) a posléze je "převychován" a vrací se jako prázdný a plochý stroj zpět do zaměstnání. S Julií se pak ještě potkává, nic k sobě ani necítí. Julie jejich navíc vzdala mnohem dřív než on. To ho ale - v tomto stavu - už nezasáhne.

Syžet a kompozice
Rozděleno na jednotlivé kapitoly. I to dává spád a řád. 

Jazykové a literární prostředky
Celá kniha je psána hovorovým jazykem, což je způsobeno především mnohostí přímých řečí a faktem, že vypravěčem je často Wintston. Zcela specifickou záležitostí je ale newspeak, který obsahuje mnoho přetvořených slov a jejich významů. V podstatě funguje na Witggenstainových logických konstrukcích, díky kterým je ovladatelný a směrovatelný.


Něco z newspeaku;
vaporizace
ideozločin
udržovací válka
doublethink
angsoc - Ministerstvo pravdy, lásky a míru


Je to antiutopický román (což se prostě musí říct).

Téma a smysl
Román (1949) je v podstatě reakcí na ukončenou druhou světovou válku a velký nástup socialismu, který ji následoval. Román ukazuje všeobjímající totalitu, která je permanentně udržována kontinentální válkou (Eurasie, Oceanie, Eastasie). V podstatě šlo o zobrazení možné reality vybičované až k samým okrajům možností. V současné době se tomu snad blíží KLDR, případně Čína. 
Je nutné podotknout, že ačkoliv je často velmi akcentováno právě mučení a násilí, které v celé knize zabírá dost prostoru, nemusí být nejdůležitějším. Mnohem zásadnějším totiž je 
Zajímavé také je pojetí "pravdivosti Strany". Ne ve smyslu překopání historie, ale v otázce, co bude straně věřit sám čtenář - já totiž věřím a doufám, že Goldstein existuje, že nelze společnost porobi úplně a absolutně a fakt, že kniha prezentuje Goldsteina jak výtvor strany (pro ventilaci nenávisti a jakési "obecné obvinění a ohrožení") neznamená, že je to pravda. Existence Goldsteina je tu najednou srovnatelná s existencí Boha. S existencí naděje na záchranu. A tý já zas věřit chci.
Ano, jde o lidskou svobodu, sebeobětování, blbost, diktaturu, nadvládu, revoltu a snahu o individualitu. Jde ale i o pudovost a zbabělost.

Autor a souvislosti
Eric Arthur Blair - pseudonym George Orwell - (1903-1950) byl britský politický novinář a esejista, který proslul především antiutopickými romány - Farmou zvířat a 1984. Předtím napsal ještě celou řadu jiných (Farářova dcera, Válečný deník...), ale ty tak úspěšné nebyly. 




(Fiktivní mapa světa antiutopie 1984. Odsud.
Fotka na začátku odsud. Je z filmu z roku 84.)




Žádné komentáře:

Okomentovat