neděle 8. května 2011

Evžen Oněgin (Alexandr Sergejevič Puškin)



V Ostravě jej režíroval Mikulášek, což mluví za vše.


Postavy
Evžen Oněgin
Taťána Larinová
Olga Larinová
Lenský
Generál, pozdější Taťánin muž
matka Larinová


Místo a čas
Petrohrad, později ruská vesnice a ještě později Moskva 19. století. První část se odehrává během asi půl roku až roku, druhá část poté s odstupem asi pěti let.

Fabule
Oněgin utíká z nudného Petrohradu na vesnický zámek, který zdědil. Společnost mu dělá Lenský, přítel básník. Nedaleko mají sídlo Larinovi, šlechtická rodina  s dvěma dcerami. Lenský se zamiluje do starší Olgy a Taťána do Oněgina. Lenský si chce Olgu vzít. Taťána píše Oněginovi dopis a vyznává mu lásku. On ji ale ignoruje. Když se jej Taťána přímo zeptá, mluví o tom, že by jejich svazek nebyl šťastný. Snad se nechce vázat, neví, co se sebou. 
Zanedlouho se u Larinu slaví Taťánin svátek. Lenský s sebou vezme i Oněgina. Ten během večera zjistí, že jej všichni považují za Taťánina nápadníka, ale tuto roli hrát nechce. Protančí proto celý večer s Olgou. Tím však nevědomky útočí na Lenského, který jej vyzve na souboj. O  čest a o ženu. Lenský je ale v souboji zabit.  Oněgin od toho všeho utíká, nechce nést zodpovědnost, nechce vidět všechny důsledky.
Po letech se zamíří do Moskvy. Na banketu zde potká Taťánu, která je již vdaná a pořád stejně krásná. Nyní se do ní zamiluje on a píše jí dopis. Ona, ačkoliv jej stále miluje, ho ale odmítá - proto, že ona zodpovědná je. Je vdaná a věrná. Po odmítnutí Oněgin znovu odjíždí.

Syžet a kompozice
Je to román ve verších členěný na jednotlivé kapitoly.

Jazykové a literární prostředky
Román je psán ve verších a rusky (nečekaně), je tedy složité mluvit o jazyku, jde vždy o jazyk překladu, který se místy musí podřizovat sdělnosti na úkor formy, občas naopak. Zajímavým je způsob zpracování veršovaného dialogu. Zároveň autor ve verších i mnoho popisuje a charakterizuje. 

Téma a smysl
Celý tento román reflektuje tehdejší ruskou společnost v rozjitřené náladě a běžné nudě (podobně jako později Čechov). 

Autor a souvislosti
Alexandr SergejeviPuškin (1799 - 1837) byl ruský romantický básník, prozaik a dramatik. Wiki říká, že je považován za zakladatele moderní ruské literatury. Budiž tedy. Byl zastřelen v souboji s milencem své ženy. Psal dost historicky laděných (vivat romantismus!) a bájeslovných textů - románů, her i lyrických básní. Mnohokrát stály coby předloha operám. Nejznámější; Boris Godunov. 


V ostravském Divadle Petra Bezruče nastudoval (2009) Evžena Oněgina Jan Mikulášek. V interpretaci i inscenaci je považována za přelomovou, Mikulášek pracuje jak s vizualitou (kterou dokáže sdělovat), tak s textem coby živým jazykem a dokáže oživovat i významové linky směřující k ruské společnosti tak, že najednou míří do středu českého terče.




(Fotky od Bezručů.)

Žádné komentáře:

Okomentovat