sobota 7. května 2011

Jáma a kyvadlo (Allan Edgar Poe)





Napsáno v roce 1842.



Postavy
člověk
soudci
generál, který osvobodí člověka


Místo a čas
Španělské Toledo 18. století, když končí španělská inkvizice.

Fabule
Někdo je inkvizicí odsouzen k trestu smrti. Je uvržen do kobky beze světla. Chce ji prozkoumat, zakopává a padá hlavou do propasti, do které měl spadnout. Odklopýtá pryč, najde jídlo a pití. Usíná. Když se vzbudí, zjistí, že je připoután k dřevěné lavici a nad jeho hlavou se houpe ostré kyvadlo. Kyvadlo pomalu, několik dní, klesá. Muž střídavě šílí, střídavě se snaží cokoliv vymyslet. Víc ale zoufá. Občas s nádechem ironie a sarkasmu, s odstupem. V posledních chvílích ho napadne pomazat řetězy chlebem. To udělá a krysy je přežerou. Kyvadlo mu rozpáře oděv, ale on sám v poslední chvíli uteče. Celou dobu je mu jasné, že inkvizitoři kyvadlo zcela ovládají, hrají si s ním na kočku a myš. Když nefunguje kyvadlo, použijí stěny, které se k sobě začnou přibližovat a tlačit muže do jámy. V kritické chvíli se ale všechno zastaví. Přichází francouzská armáda a inkvizitory zatýká. 

Syžet a kompozice
Jáma a kyvadlo je jedna nepříliš rozsáhlá povídka. 

Jazykové a literární prostředky
Jazyk je poměrně střídmý a jasný, civilní i v okamžicích velké hrůzy. Právě tento jazykový postup dodává dílu efektnosti a působivosti hororu. Vypravěčem je odsouzený člověk, často se zde vyskytují jeho úvahy a vnitřní monology.

Téma a smysl
Zajímavé je, že odsouzenec za kacířství se ani jednou nevztahuje k Bohu. Nevěřící člověk by byl odsouzen za jiné přečiny, kacíř je ale protestant. A přesto - ani jednou Boha nevolá!
Budeme-li dílo považovat za horor, snadno dojdeme k jeho smyslu; pobavit, postrašit, zaujmout. Přesto na sebe autor klade vyšší nároky - především se snaží o uměleckou hodnotu, o estetiku, o vizualizaci, která z textu čiší. Dal by se přirovnat z jedné strany k imresionistům; klade vede sebe mnoho různých skvrn, které dohromady vytváří celek, jehož nejdůležitějším znakem je pocitovost, dojem. Z druhé strany jej lze přiřadit k experionistům - v zájmu dojmu totiž různě deformuje své výrazové prostředky, podřizuje výsledné espresivitě formu a přikrášluje obsah.


Ale jestli si tohle vytáhnu bude to konec.
Inspirace mysticismem.
Člověk ve své přirozenosti, plný touhy po životě.

Autor a souvislosti
Allan Edgar Poe (1809 - 1849) byl americký prozaik, esejista a básník. Kromě Jámy a kyvadla je nutno zmínit Havrana. Bývá považován za zakladatele hororu a detektivního žánru. Coby autor patří k romantikům, byl ale romantikem již velmi exaktním, jeho díla byla promyšlená, odkazoval často k mystice a mýtickým námětům (Pád do Maelströmu - Krysař - Katuria K. Katurian z Kamenice!) a dokázal si vykalkulovat, jak bude co působit - ať už po jazykové či výrazové stránce. Pracoval s těmito aspekty tak, aby v člověku navodil požadovaný pocit. Většinou strach,  hnus...




(Fotka odsud.)

Žádné komentáře:

Okomentovat