neděle 24. dubna 2011

Malý princ (Antoine de Saint-Exupéry)



Jsou knížky, ke kterým se lze vracet stokrát znova. A jsou knížky, ke kterým se lze vracet jen do určitého věku. Malý princ sděluje tolik jasných a průzračných, ale polopatických pravd, že do patnácti má člověk svaté právo být jím uchvácen, od patnácti nahoru už by si ale měl držet zdravý odstup. Exupéryho ilustrace jdou ale zcela mimo věkové tabulky.


Postavy
Letec
Malý princ
růže
liška
had

Fabule
Někdy během druhé světové války ztroskotá Pilot uprostřed Sahary. Potká zde Malého prince, který mu večer co večer vykládá o svých cestách, na kterých potkal;
Krále, který vládne hvězdám a káže jim činit to, co dělají i bez něj. Každý člověk je jeho poddaný a musí ho poslouchat, neboť jsou jeho rozkazy rozumné. Když se Malý princ rozhodne odejít, jmenuje ho král svým vyslancem.
Domýšlivce, který chce být obdivován všemi, ale žije na své planetce sám. Neslyší nic, co není projevem obdivu.
Pijana, který pije, aby zapomněl, že se stydí, že pije.
Byznysmena, který je neustále zaneprázdněný počítáním hvězd, o kterých si myslí, že jsou jeho. Přeje si je použít, aby mohl koupit více hvězd.
Lampáře, který žije na planetce, kde se den a noc střídají jednou za minutu. Před nějakou dobou mu bylo nařízeno rozsvěcet lampu v noci a zhasínat ji ráno. V té době se těleso otáčelo rozumnou rychlostí a lampář měl čas na odpočinek. Poté se ale rychlost otáčení zvýšila. Lampář chtěl zůstat věrný příkazu, a tak rozžíná a zhasíná lampu každou minutu, bez odpočinku.
Zeměpisce, který tráví všechen svůj čas tvorbou map, ale nikdy neopouští svůj stůl k dalším objevům.
Na zemi pak pozná zahradu plnou růží, které se podobají té jeho jediné a potká Lišku, kterou si ochočí. 
Když se Pilotovi podaří opravit letadlo, odchází Malý princ zpět na svou planetku. Bere s sebou beránka a náhubek pro něj, jeho tělo je ale příliš těžké, nechá se uštknout hadem, tak, aby mohl odejít domů.

Syžet a kompozice
Jako v každém románu, byť "dětském", autor staví na fabuli. Vyjevuje ji ale retrospektivně, skládá vedle sebe různé obrazy a epizody do "mozaiky" jejíž červenou nití je příběh Malého prince. Z této stavební struktury vyplývá členění na celkem 27 kapitol.
Čas syžetu se opírá o devět dní, ve kterých zůstává pilot na poušti. Fabulový čas jej potom na půdorysu princova vyprávění rozvíjí o další neurčitou dobu, kdy Malý princ putoval po planetkách a Zemi.

Jazykové a literární prostředky
Pokud chceme Malého prince zařadit žánrově, můžeme mluvit o "filosofickém románu pro děti" či "filozofické pohádce". Celý text je nejvíce dialogem, vyprávěním se spoustou přímé řeči, doplněn o mnoho ilustrací, které dotváří grafickou podobu knížky. Malý princ poprvé vyšel v roce 1943.

Téma a smysl
Co je na této "filosofické pohádce" velmi zajímavé, je fakt, že ačkoliv určená pro děti, není hloupá. 
Trendy v tvorbě pro děti se ubíraly zhruba cestou - upravit tvorbu pro dospělé a přidat didaktický motiv, poté didakticky působit přijatelnou (dětskou) cestou a nakonec bavit děti bez jakýchkoliv dalších ambicí. A právě to se časem zvrhlo v duchaprázdné tvoření, jako když pejsek a kočička vařili dort. Přidej vejce. Přidej pět až šest pohádkových postaviček různého ražení a připrav jim veselé příhody. Tato "instantní" tvorba pro děti ale začala být velmi brzy úplně blbá - - 
Exupéry se toho však dokázal vyvarovat. Jeho text není ani špatně oblečená didaktická snaha ani instantní mišmaš s cílem pobavit za každou cenu. Malý princ je chytrá pohádka, která baví a zároveň učí, nechává prostor pro čtenáře samotného, zahaluje i odhaluje nové. Dokáže být nadčasová. A přes všechny výtky proti jejímu masovému rozšíření musím uznat, že je "uměleckým dílem" značné kvality. 
Dle mého totiž kvalitu díla určuje vrstevnatost. Dobré dílo je pak takové, které umí své poselství sdělovat na mnoha úrovních; od dětí až po intelektuály. A v Malém princi se toto Exupérymu podařilo. A jeho srozumitelnost a pacifismus - po kterých byla po válce sháňka - mu zajistily světoznámost.

Nutné je však mluvit o "filosofickém poselství", které dílo nese. Malý princ se vydává ze svého domova hnán dvěma touhami, jednak poznávat a jednak najít porozumění. Mohl by snad být parafrází čistého dítěte, které do světa míří s naivními představami a je konfrontováno s realitou chamtivosti, egoismu a zoufalství. Jednotlivé planety pak můžeme označit právě za metafory jevů dnešní společnosti. Princ je poznává a dospívá díky nim. Jeho tajemství "co je důležité, je očím neviditelné" je nakonec znakem toho, že vskutku dospěl. Podařilo se mu to však, aniž by ztratil sám sebe. 

Ve vztahu Malého prince a Lišky lze najít další rovinu - metaforu vztahu, jeho vývoje.

Autor a souvislosti
Byl spisovatel a armádní letec, který se účastnil bojů v druhé světové válce. Nakonec byl sestřelen nad jižní francií. Proslavil se i svými dalšími romány, Letcem, Citadelou, Dopisem rukojmímu. Byl ustanoven členem Čestné legie.

2 komentáře:

  1. Ale Exupéryho Citadela je myslím povolena i ve starším věku:)

    OdpovědětVymazat
  2. Přiznávám - potupně - že tu mám teprve na seznamu. A až po Pitínským a Jobovi. Soudy budou pak.

    OdpovědětVymazat