neděle 24. dubna 2011

Bible


Bible je základ. Tu svoji jsem dostala v sedmi letech společně s první desetikorunou. Byl to snad vstup do dospělosti. 
Co je Bible?

Bible je základním kamenem křesťanství. Je to kniha, skrze niž mluví Bůh (jak věří křesťané i židé). Není to výklad dějin, není to ani výmysl, není to ani umělecké dílo v pravém slova smyslu. Jsou to svědectví, která nám říkají něco o Bohu i o nás, a která nesou dobrou zprávu - Evangelium.



Kdo a kdy ji napsal?
Bibli nenapsal jeden člověk, ale mnoho lidí v průběhu několika staletí. 
Její první část, Starý zákon, vznikala od roku 1400 před naším letopočtem, přičemž prvních pět knih bývá tradičně přičítáno Mojžíšovi (Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri, Deutronomium). SZ vznikl v průběhu asi tisíce let, přičemž první 500 let se mluví spíše o ústní tradici. 
Nový zákon byl desetkrát rychlejší, má se za to, že vznikl během necelého sta let, jeho poslední knihy byly psány nejpozději kolem roku 100, první rozhodně ne dřív, než kolem roku 30 (což logicky vyplývá ze zachycovaných událostí).
Starý zákon byl psán převážně hebrejsky s několika knihami v aramejštině, Nový zákon byl zapsán řecky. První kanonizaci provedl sv. Jeroným (Hieronymus), známý patristik, který biblické texty jako první převedl do latiny, stvořil tzv. Vulgatu, která byla používána až do novověku. 

Kdo ji používá?
Bibli používají jednak křesťané všech denominací a její část, SZ pak i Židé.

Co obsahuje?
Bible není jedinou knihou, spíše celou knihovnou. Dělí se na Starý zákon, který mají Židé společný s křesťany a na Nový zákon, který je již výlučně křesťanskou záležitostí. 
Starý zákon obsahuje 39 knih (plus katolíci mají dalších 24 deuterokanonických). Ty se ještě dělí na zákony (5 knih Mojžíšových), "historické" knihy (Jozue, Soudců, Rút -> Ester), poesii (Jób, Žalmy, Přísloví, Kazatel, Píseň písní), knihy velkých proroků (Izaiáš, Jeremiáš, Pláš, Ezechiel, Daniel) a knihy malých proroků (Ozeáš -> Malachiáš). Plus ty katolické deuterokanonické, které nemám v Bibli.
Nový zákon pak obsahuje 27 knih, evangelia (Matouš, Marek, Lukáš, Jan), "historickou" knihu Skutky apoštolů, epištoly - tedy dopisy apoštolů do nově vznikajících církví a eschatologickou knihu Zjevení Janovo. Početně nejvíc, 21, je epištol, z nichž třináct psal (doložitelně) apoštol Pavel, osm potom Pavel, Petr, Jakub nebo Jan.
Celkem je tedy v Bibli 39 + 27 = 66 knih plus katolické deuterokanonické.
(Ach, tohle všechno si pamatovat nemusím!)

Starý zákon
Ve Starém zákoně najdeme tři důležité části. Jedna pět knih Mojžíšových, potom historické knihy a knihy proroků. Všechny texty nějakým (ale ne věrohodně historickým!) způsobem reflektují dějiny židovského národa. Národa, který si Bůh vyvolil a který ochraňuje. 
V prvních pěti knihách Mojžíšových se dočteme o vzniku světa, a různých peripetiích, které provázely první život. Tady je příběh o potopě (Noe), Babylónské věži a zmatení jazyků, Sodomě a Gomoře (Lot a žena coby solný sloup), tady prochází Abrahám i Izák a Jákob s Ezauem se tu hádají o prvorozenství a čočku. Ale postupně. 
(Genesis)
První je tu stvoření v šesti dnech a "pamatuj na den odpočinku, aby s jej světil." Stvoření Adama a Evy a rozmnožení lidstva. Neposlušnost a vybrání jediného spravedlivého - Noa. Zatracení a zachrání archy. Duha coby slib, že Bůh lidi již nikdy nezatratí. Stavba Babylonské věže a zmatení jazyků. 
Povolání spravedlivého Abrahama a zaslíbení, že jeho potomků bude jako hvězd na nebi a prachu na zemi. Abram s Lotem jdou do Egypta. Lot se usídlí v Sodomě.  Zkáza Sodomy a Gomory. Lotova žena je solným sloupem. Sáře, Abramově ženě se naplní zaslíbení a ona ve stu let porodí Izáka. Zkoušení Abrama, má obětovat jediného syna.
Izák si za ženu bere Rebeku, sestru Lábana. (Bylo nutné, aby se židé brali mezi sebou, jinak by se v diaspoře rozmělnili po celém světě a ztratili by Boha.) Narodí se jim Ezau a Jákob.
Jákob ukradne Ezauovi prvorozenectví. Za ženu si vezme Ráchel a ta mu porodí dvanáct synů. Nejmladší je Josef. Bratři ho nemají rádi, prodají ho do otroctví. Poté se narodí Benjamin.
Josef vykládá Faraónovi sny (Mene tekel upharzim, sedm sytých a sedm hladových krav), posléze se stane nejvyšším správcem Egypta. A zachrání svou rodinu před hladem, všichni jeho bratři však musí přijít do Egypta - i s otcem. Z dvanácti (třinácti) synů vzejde dvanáct izraelských kmenů a území (Lévi je soudce, nemá půdu).
(Konec Genesis)
(Exodus)
Porobení v Egyptě. Vraždění malých židovských chlapců. Mojžíš jako plaváček se dostane do Faraonova domu. Když dospěje odmítá porobu ostatních Židů. Vyvede je z Egypta. 40 let na poušti. Zázraky a Desatero na Sinai. Dvakrát. Zákony seslané Bohem a mnohá nutná ustanovení.
(Konec Exodu)
(Leviticus)
Další ustanovení. Mojžíšovým následníkem Áron. Před branami zaslíbené země. Dobytí Jericha. 
(Konec Leviticus)
(Numeri)
Nástupce Mojžíše a Árona - Jozue. Další ustanovení. Smrt a požehnání Mojžíšovo.

Následuje příběh Židovského národa vylíčen v "historických" knihách. Je demonstrován na příbězích jednotlivých lidí. Samson, Rút, soudce Gedeon, vyvolený prorok Samuel vybírá Saula. Saul pomazán za krále. Vyvolení a pomazání Davida po vítězství nad Pelištejci, nad Goliášem. David u Saula. David králem. Postavení prvního chrámu v Jeruzalémě. Syn Šalamoun coby moudrý král. Chrám. Posléze rozpad Izraele, který se dostal do područí Římanů. Žalmy, Kazatel, Píseň písní.

Nový zákon
Narození Ježíšovo v Betlémě, kam Josef s Marií putovali z Nazaretu. Vyvolení dvanácti, zázraky. Vzkříšení dcery Jairovy. Vjezd do Jeruzaléma, Poslední večeře, soud. Ukřižování, Vzkříšení. Epištoly nově vzniklým sborům. Zjevení Janovo jako eschatologický výklad křesťanské nauky. Boží soud a ráj či zatracení. Ale dík Ježíšovi spíš ten Ráj.

(Fotka odsud.)

Žádné komentáře:

Okomentovat